Tema 2. Curiositats



1-La valquíria és la segona de les quatre òperes del cicle L'anell del nibelung (Der Ring des Nibelungen) de Richard Wagner. La cavalcada de les valquíries va ser representada així al Metropolitan Opera House de Nova York. Per cert, en la  mitologia escandinava, saps què era una "valquíria"?
  Les valquíries (de l'antic alemany Walkyrien) són uns dels personatges femenins més importants de la mitologia escandinava. Eren unes guerreres belles, verges i d'una gran fortalesa, amb la capacitat de guarir qualsevol ferida, i la missió d'acompanyar al Valhalla els herois caiguts en la batalla. Allí els atenien servint-los hidromel (que es una beguda obtinguda per fermentació de la barreja d'aigua amb mel) i delectant-los amb la seva bellesa. En algunes llegendes es diu que podien transformar-se en cigne.

Resultado de imagen de valquiria mitologia



2-Dante davalla a l'infern acompanyat per l'esperit de Virgili. Segurament, Dante s'inspira en el cant VI de l'Eneida, on l'heroi troià Enees, fill d'Afrodita, baixa a l'avern,  acompanyat per la Sibil·la, i es retroba amb el seu pare, Anquises, qui li explica el futur de Roma. Però n'hi ha precedents en la mitologia grega:
    
 Orfeu davallà a l'infern per a rescatar Eurídice. Sabeu si ho va aconseguir? 
No ho va aconseguir. El mite conta l'historia d'Orfeu i Eurídice que eren dos enamorats, però un dia en la boda de Eurídice l'intentaren raptar i s'escapa corrents, en la persecució, Eurídice trepitja una serp la qual la mossega i li provoca una ferida mortal. Aleshores Orfeu es va presentar davant del déu Hades i va suplicar-li que li tornés la seva estimada, Hades, embadalit també per la música d'Orfeu va accedir però amb una condició; Orfeu tindria que portar de retorn a Eurídice però fins que no estigués fora de l'inframón no podia mirar-la, Orfeu va accedir, però quan estava a punt de travessar l'última porta de l'infern no es va poder resistir i la mirà.


      També l'heroi Hèracles (Hèrcules en la mitologia romana), el dels dotze  treballs, hagué de viatjar al regne d'Hades per emportar-se un gos de tres caps, que n'era el guardià i que es deia...
 Cèrber.

Resultado de imagen de cèrber



3- En l'obra teatral Luces de Bohèmia (1920), de Valle-Inclán, el poeta Max Estrella i Don Latino realitzen un viatge per la nit madrilenya. Quines semblances hi trobes amb La Divina Comèdia?

 En les dos obres cal destacar el viatge, la peregrinació de Max Estrella guiat per Latino de Híspalis, per diversos llocs de la capital (llibreries, tabernes...) fins la mort del propi Max en la seua casa. El qual va accentuar la cita de Max: "Latino, sácame de este círculo infernal". Al igual passa en la Divina Comedia, escrita entre 1306 i 1321, que conta el viatge de Dant guiat per Virgili cap a l'infern, dividit en tres parts: Infern, Purgatori i Paradís.

Comentarios

Entradas populares de este blog

Edip Rei

RESSENYA DE SERIE:

PREGUNTES: