1.Les literatures en l'antiguitat: curiositats




1. Completa: "Quan surts per fer el viatge cap a Ítaca /has de pregar que el camí sigui llarg,/ ple d'aventures, ple de coneixences." De quin poeta són aquests versos? Quin cantant els va popularitzar ?


Aquests versos són del poema “Viatge a Ítaca” escrit en el 1911 per Konstantinos Kavafis. El cantant que els va popularitzar va ser Lluís Llach.


2. El mot "quimera" té diferents significats: "Creació imaginària de l’esperit que es pren com una realitat"; "Malvolença contra algú" (Es tenen molta quimera.); "Ànsia, inquietud" (No passis quimera). Però en la mitologia grega era un monstre que tenia... quants caps?

La quimera té tres caps: un de lleó, un altre de cabra y de serp. També es pot trobar representada de altres maneres.

3.Com era l'esfinx grega?
L'esfinx tenia ales d'ocell  i el rostre de dona.

4.En la mitologia grega, el déu del vi i del teatre era Dionís; en la mitologia romana rebia un altre nom: quin?
S'anomenava Baco.

5.Busca una foto del teatre d'Epidaure.
Resultado de imagen de teatre d'Epidaure


6.A les representacions teatrals gregues, les sessions duraven tota la jornada, fins a la posta de sol; i el públic es portava menjar i en el mateix teatre el venedors ambulants oferien les seves mercaderies. Veritat o fals?
 Això es veritat. 


7.Els actors sempre eren hòmens. Les dones podien assistir al teatre?
Actualment es discuteix si les dones hi podien assistir. En tot cas, si ho feien, no devien ser gaire ben vistes i seien a les grades més altes.
 
8.Quina relació tenen l'Oracle de Delfos i la Font de Castàlia?

El santuari, amb el nom nou de Delfos, està situat de cara al mar en el vessant sud del mont Parnàs, on els antics imaginaven l'estatge de les Muses. Es creia que Delfos era el centre del món tal com indicava una pedra en forma d'ou, anomenat ómphalos, el llombrígol de la Terra. El primer que trobava el peregrí en la seva pujada era l'àrea sagrada d'Atena Pronaia. A continuació passava pel gimnàs i arribava a la font Castàlia.


9.Busca una foto del santuari de Delfos.
Resultado de imagen de santuari de delfos

10.Tirèsias és un endeví cec. Això deu ser cosa dels déus. Explica-ho.

11.(Només per a majors d'edat.) Tal vegada t'escandalitzarà conéixer la trista història de Crisip, fill de Pèlops, que és l'origen de la maledicció de la casa de Tebes.

Comentarios

Entradas populares de este blog

Edip Rei

RESSENYA DE SERIE:

ACTE III - ESCENA II